Kramer KL14.5 wiellader: Kraakman Kennisbank

De Kramer KL14.5 is door middel van zijn slanke bouwwijze een ideale shovel omdat een laag gewicht en krachtige prestaties zorgen voor een hoog laadvermogen. Dit maakt deze shovel een veelzijdige machine voor stapelwerkzaamheden of het verladen van materialen in krappe ruimtes. In deze blog worden de kenmerkende eigenschappen van de Kramer KL14.5 wiellader verder toegelicht.

Uitrusting en kenmerken

Deze Kramer wordt geleverd met een grondbak voorzien van opzetrand. De opzetrand heeft als functie dat deze voorkomt dat grond over de bak heen valt. Daarnaast is de grondbak voorzien van een slijtvast mes, dat zich onderaan de bak bevindt. Deze Kramer wiellader kan daarnaast worden uitgerust met diverse aanbouwdelen. Door het slanke ontwerp van de giek heeft de chauffeur in de cabine goed overzicht tijdens het gebruik van de shovel.

De opbrengst van de hydraulische functie is standaard voorzien van 30 liter per minuut en uit te breiden door middel van de optionele PowerFlow. Met deze optie is de opbrengst van de hydraulische functie maar liefst 56 liter per minuut. De aanbouwdelen kunnen op een eenvoudige manier verwisseld worden door middel van één druk op de knop de hydrauliek drukloos te maken.

De cabine

De Kramer is voorzien van een grote toegangsdeur, een brede dorpel en een vrijwel vlakke vloer. Dit maakt het in- en uitstappen gemakkelijk. Een opvallend aspect aan de Kramer KL14.5 is dat deze voorzien is van een ruime cabine, die beschouwd wordt als één van de ruimste cabines in zijn soort. Een bijkomend voordeel van deze cabine is dat weinig geluid de cabine kan binnendringen. Dit komt het comfortgehalte van de chauffeur ten goede.

In de cabine bevindt zich een joystick waarmee de shovel bedient kan worden. Enkele functies van deze joystick zijn het voor- en achteruitrijden en het bedienen van de giek. Naast de joystick bevinden zich een aantal andere bedieningsknoppen die opgedeeld zijn in meerdere kleuren. De bedieningsknoppen die rood van kleur zijn duiden erop dat de functie gerelateerd is aan veiligheid. De groene bedieningsknoppen zijn voor de hydrauliek componenten.

Er bevindt zich een tweede joystick in de cabine en deze is bedoeld voor de vierwielbesturing, tweewielbesturing en krabbesturing. Deze verschillende soorten besturingen hebben elk een specifiek doel. Zo is tweewielbesturing, ofwel voorasbesturing, bedoeld voor het rijden op de weg. Op deze manier kan veilig op hogere snelheden gereden worden. Door middel van de vierwielbesturing heeft de shovel een zeer kleine draaicirkel en daarnaast is de krabbesturing ideaal voor het manoeuvreren in kleine ruimtes.

Technische gegevens

De Kramer KL14.5 heeft een maximaal hefbereik van 2.80 meter en een maximaal hefvermogen van 1.400 kg.

Aan de buitenzijde van deze Kramer bevindt zich een klep die kan worden geopend. Hiermee wordt toegang verkregen tot onder andere het interieurfilter. Op deze manier kan dit filter eenvoudig gereinigd of verwisseld worden. Daarnaast kan via deze klep toegang verkregen worden tot de hydraulische en elektrische componenten.

De Kramer shovel is uitgerust met een Yanmar Stage V motor, zonder AdBlue en met een vermogen van 39 pk. Door middel van een grote klep is de motor eenvoudig toegankelijk voor service en onderhoud.

Meer video’s of meer informatie?
Voor andere productievideo’s kun je een kijkje nemen op het YouTube kanaal van Kraakman: https://www.youtube.com/@KraakmanBV

Heb je vragen over de Kramer KL14.5 wiellader? Neem dan nu contact op met onze productspecialist René van Bergeijk via telefoonnummer 06-30210723 of middels het e-mailadres r.vbergeijk@kraakman.com.