De John Deere T-serie combine heeft een aantal unieke eigenschappen. Zo ligt het maaibord ten opzichte van de band ver uit elkaar en er is daardoor een flauwe hoek van het invoerkanaal mogelijk. Ook biedt de cabine voor de chauffeur een uitstekend overzicht op het maaibord. In deze blog wordt het principe van de gewasstroom van de John Deere T-serie combine uitgelegd.
Overshoot beter en afscheidertrommel
Bij de John Deere T-serie combine gaat het gewas onderlangs de eerste dorskorf. Dit gebeurt met een toerental tussen de 500 en 1.000 toeren per minuut. Vervolgens gaat het gewas over een overshoot beater, die zorgt voor een soepele gewasstroom. Het gewas komt daarna terecht in een grote trommel met een diameter van tachtig centimeter. Deze trommel is verstelbaar in een agressieve en minder agressieve stand, om daarmee de kans dat het gewas gekwetst wordt te verkleinen. Deze verstelmogelijkheid van John Deere draagt bij aan minder beschadigingen van graszaad tijdens het dorsen. Daarbij is de stokjesbreuk zo weinig mogelijk aanwezig, zodat de zeven niet te zwaar worden belast. Als agressief gedorst wordt in tarwe, dan is er altijd sprake van schudderverliezen. Deze schudderverliezen kunnen worden beperkt door de hendel op de agressieve stand te zetten. Daarnaast is het korfje onder de achterste afneemtrommel verstelbaar in een agressieve en minder agressieve stand. Dit draagt bij aan een betere strokwaliteit.
John Deere vijzels
In termen van de gewasstroom is het gewas nu door de trommel geweest en de doorval door de korf zorgt ervoor dat de voorbereidingsbodem, daar waar John Deere vijzeltjes heeft, het graan naar achteren transporteert. Deze vijzeltjes zijn uniek bij John Deere en zorgen ervoor dat het gewas een zo groot mogelijke valhoogte heeft op de eerste zeef. Hierdoor wordt de wind onder de zeef doorgeblazen en wordt het gewas zo goed mogelijk gereinigd. Het gewas valt ongeveer 30 centimeter en komt op de eerste zeef terecht. Deze eerste zeef staat altijd wijder in vergelijking met de onderzeef en daarbij is de onderzeef dusdanig afgesteld dat het gewas er net doorheen kan vallen.
Opvoerelevator
Op het moment dat het gewas er doorheen valt, komt het in de opvoerelevator van de combine terecht en gaat het gewas, in dit geval het graan, naar de graantank.
Op het moment dat het graan gedorst is en het door de tweede zeef gevallen is, komt het in de vijzel terecht en gaat het graan in de opvoerelevator. Deze opvoerelevator is een unieke eigenschap van John Deere vanwege zijn breedte, om daarmee 100 ton per uur te kunnen dorsen en vanwege zijn positie om slijtage te reduceren op de elevator.
Uitrusting
Achter de zeefkast van de John Deere T-serie bevindt zich een optionele kafverspreider, die hydraulisch aangedreven is. Deze verdeelt het kaf over de gehele breedte op het land, zodat het restproduct verspreid ligt. De combine is daarnaast uitgerust met twee aflegrekjes, die gemakkelijk te demonteren en te verstellen zijn in breedte. Dit, om het gewas, als er niet gehakseld wordt, breder of smaller weg te leggen.
Hakselaar
Als het gewas, in dit geval het stro, gehakseld wordt, dan wordt de hakselaar in werking gesteld en kan de hakselkap naar beneden en vervolgens worden vergrendeld. Daarna spreidt hij het gewas recht achter de maaibord breedte van de machine. De schoepen kunnen versteld worden met behulp van een actuator. Dit voorkomt dat het gewas, in geval van wind, niet in het gewas ernaast komt. Het verstellen van de actuator gebeurt vanuit de cabine.
De hakselaar van de John Deere combine bestaat uit twee types. Een standaard machine en een ultimate. De ultimate is voorzien van het grootste aantal messen op de markt, waardoor de hakselkwaliteit gegarandeerd is en het gewasrest tussen de stoppel verdwijnt.
Retour elevator
Als het gewas, in dit geval het graan, de zeefkast verlaat en de onderzeef passeert, dan komt dit in de retour elevator terecht. De retour wordt gemeten door middel van een sensor, genaamd laser-retourbewaking. Vanuit de cabine kan de hoeveelheid afgelezen worden. Het lossen geschiedt door middel van twee grote tandwielen die de vijzels in de graantank naar de zijkant brengen.
Meer video’s of meer informatie?
Voor andere productvideo’s kun je kijken op het Kraakman YouTube kanaal: https://www.youtube.com/c/kraakmanbv
Voor vragen over de combine kun je contact opnemen met onze productspecialist Dany Dieleman. Neem nu contact op met Dany via telefoonnummer 06-53550703 of via het e-mailadres d.dieleman@kraakman.com.