John Deere HarvestLab 3000 beschikbaar op maaidorsers

Weten wat het oplevert!

John Deere HarvestLab 3000 beschikbaar op maaidorsers

Walldorf, september 2022 – John Deere biedt nu HarvestLabTM 3000 op maaidorsers uit de S- en T-serie, waarmee het gebruik van de bijna infraroodsensor wordt uitgebreid naar voertoepassingen door analyse van de voederwaarde mogelijk te maken voor graan en koolzaad.

HarvestLabTM 3000 is heel bekend vanwege de toepassing op de zelfrijdende veldhakselaar en voor stationair gebruik en mestsensing. Nu is het systeem beschikbaar als optie op maaidorsers, onder de naam Grain Sensing. Dit maakt het eenvoudiger om belangrijke kwaliteitsparameters voor tarwe, gerst en koolzaad in real time en continu te meten. Naast het vochtpercentage kan nu ook het eiwitgehalte van tarwe, gerst en koolzaad bepaald worden. Bovendien kunnen het zetmeelgehalte van gerst en het oliegehalte van koolzaad gemeten worden. Op deze manier krijgen boeren locatiespecifieke informatie over de oogstkwaliteit van afzonderlijke velden, waardoor ze:

  • Zeker kunnen weten of tarwe geschikt is als maaltarwe of als voedertarwe. Hierdoor kunnen partijen afzonderlijk bewaard worden op basis van kwaliteit en gerichter verkocht worden.
  • De oogst beter kunnen documenteren, omdat de graankwaliteit op elk afzonderlijk punt in het veld wordt vastgelegd.
  • Variëteiten kunnen vergelijken of hun machine-instellingen kunnen valideren.
  • Een overzicht krijgen van welke delen van het veld voedingsstoffen (bijv. stikstof) hebben omgezet in opbrengst en eiwit/olie, zodat ze de toepassing van kunstmest beter kunnen plannen voor het volgende seizoen.

Zo werkt het!

Grain Sensing is een volledig geïntegreerde oplossing die op de schoongraanelevator wordt gemonteerd. De volgende onderdelen zijn vereist voor gebruik op de maaidorser:

  • HarvestLabTM 3000 bijna infraroodsensor
  • Veldinstallatieset om de sensor en vereiste hardware te installeren
  • Kalibratie Grain sensing
  • Gen 4-display
  • Het JDLinkTM systeem voor agrarische managementoplossingen
  • StarFireTM ontvanger

Voordat het graan in de graantank komt, gaat het voor de HarvestLabTM 3000 langs, met behulp van een door een motor aangedreven vijzel. Samen met de StarFireTM ontvanger kan het systeem locatiespecifieke gegevens doorsturen naar het Gen 4-display. Deze kunnen via JDLinkTM automatisch gesynchroniseerd worden met het John Deere Operations CenterTM. Daar kunnen oogstresultaten bekeken worden met functies als Analyse en Veldanalysator. Het Operations Center kan ook worden gebruikt in combinatie met software van onze partners om nog meer informatie te verkrijgen of toepassingskaarten te maken voor toekomstige applicaties.

De HarvestLabTM metingen ondersteunen boeren bij het plannen van toekomstige teelt en applicaties. De oplossing geeft een overzicht van de hoeveelheid voedingsstoffen (met name stikstof) die zijn gewonnen tijdens het oogsten. Dit kan vervolgens gebruikt worden om de voedingsstofefficiëntie te berekenen voor elke deel van het veld.

Opbrengst- en eiwitkaart (rechts) weergegeven in Operations Center

Wanneer is het beschikbaar?

HarvestLabTM is vanaf het voorjaar van 2023 beschikbaar op de modellen uit de T-serie (achteraf te installeren vanaf modeljaar 2016 of later) en de S-serie (achteraf te installeren op alle S760, S770, S780, S785 en S790), klaar voor het volgende oogstseizoen.

Wegens onderhoudswerkzaamheden zijn helaas momenteel niet alle machines vindbaar op de Kraakman website. Tijdelijk kunt u op de website www.tractorpool.com terecht voor ons complete aanbod.

Excuus voor het ongemak.