De John Deere korrelkneuzer: Kraakman kennisbank

De John Deere korrelkneuzer: Kraakman Kennisbank

De korrelkneuzer is een belangrijk onderdeel van de John Deere 8000-serie hakselaar. Naast het versnijden van maïs wordt deze ook gekneusd met behulp van de korrelkneuzer. Het zetmeel van de maïsplant bevindt zich in de maïs pit en stukjes kleiner dan slechts een halve centimeter zijn verteerbaar voor de koe. Daarom moet iedere pit zo klein mogelijk worden gemaakt en is tijdens het hakselen van maïs een goede kneuzing van de maïskorrel ontzettend belangrijk. In deze blog worden de kenmerkende eigenschappen van de korrelkneuzer van de John Deere 8000-serie hakselaar toegelicht.

Toegankelijkheid van de korrelkneuzer

De John Deere 8000-serie is voorzien van een serviceruimte en hiermee kan toegang verkregen worden tot de korrelkneuzer, die gemonteerd zit in de gewasstroom. Via een hefboom kan de korrelkneuzer uit de gewasstroom gedraaid worden en komt de grastunnel daarvoor automatisch in de plaats. Met behulp van de kabellier kan de korrelkneuzer vervolgens uit de hakselaar worden verwijderd, bijvoorbeeld voor onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is het verwijderen van de korrelkneuzer handig om deze te vervangen voor een andere korrelkneuzer. Dit kan een uitkomst zijn wanneer met korte of juist lange haksellengtes gewerkt wordt en waarbij een intensievere korrelkneuzer bijvoorbeeld beter aansluit op een langere haksellengte. De korrelkneuzer kan vervolgens verwisseld worden door middel van een takellier.

Verschillende soorten korrelkneuzers

John Deere levert korrelkneuzers in diverse soorten. Zo bestaan er vijf korrelkneuzers met verschillend aantal tanden, verschillende toerentallen en daarnaast in verschillende diameters. Deze soorten zijn leverbaar om te kunnen voldoen aan de diverse wereldwijde omstandigheden. Ook zijn er binnen Nederland verschillende omstandigheden en door middel van een ruime keuze aan korrelkneuzers is er altijd een korrelkneuzer beschikbaar voor iedere behoefte. In Nederland wordt veelal de korrelkneuzer gebruikt met 118, 118 zaagtand opstelling. De nieuwe uitvoering bestaat uit 110 en 144 tanden. Voor de uitdagende omstandigheden of voor langere haksellengtes biedt John Deere de XStream korrelkneuzer aan met een doorsnede van 250 millimeter en een toerentalverschil van 50%.

De nieuwste ontwikkelingen van de John Deere korrelkneuzer

De nieuwste ontwikkeling van John Deere is de korrelkneuzer met een diameter van 240 millimeter en een toerentalverschil van 40%. Door een verschillend aantal tanden op de bovenste en onderste rol, is het gevolg dat dit een nog intensievere korrelkneuzer is. De rol is hierbij voorzien van een BusaCLAD coating aan één kant van de zaagtand. Dit zorgt ervoor dat deze tand een zelfscherpend effect heeft. Daarnaast kan deze korrelkneuzer optioneel worden voorzien van een elektrische korrelkneuzer verstelling. Op deze manier kan de bestuurder vanuit de cabine de korrelkneuzer verstellen en kan ingespeeld worden op de verschillende omstandigheden, zelfs op het veld. door middel van een smeerbank aan te sluiten op het centrale smeringssysteem. Hierdoor worden alle lagers en de centrale verstelling continu en volledig automatisch gesmeerd.

Meer video’s of meer informatie?

Voor andere leuke productvideo’s kun je een kijkje nemen op het YouTube kanaal van Kraakman: https://www.youtube.com/c/kraakmanbv.

Heb je vragen over de John Deere 8000-serie hakselaar of de korrelkneuzer? Neem dan contact op met onze productspecialist Willem van der Zwaan via telefoonnummer 06-46051748 of via het e-mailadres w.vdzwaan@kraakman.com.